‘Kan ik niet schrijven, dan word ik ongelukkig’

Ja, ik mag graag andermans teksten masseren en oppoetsen tot ze weer prettig leesbaar zijn. Alleen, ik vind het ook erg leuk om zelf teksten te schrijven! Ik interview graag mensen die een interessant verhaal hebben, dat ze met een zekere passie weten te brengen. Van tevoren bereid ik me daar goed op voor, maar ik houd me niet krampachtig vast aan mijn vragenlijstje.

Zoals de toeristische route vaak leuker is dan de snelweg, zo geniet ik ook van onverwachte wendingen in een interview.

De ander laten spreken

Ik denk dat ik de gave heb om degene tegenover mij zodanig op zijn gemak te stellen, dat deze persoon zijn of haar verhaal heel graag aan mij vertelt. Daarbij focus ik me ook nadrukkelijk op goed luisteren. Wat vindt de man of vrouw tegenover me nu echt belangrijk, waarvan gaat iemand op het puntje van zijn stoel zitten? Hij zegt nu wel dat hij zo enthousiast is over dat ene project, maar waarom glimmen zijn ogen dan niet als hij erover vertelt?

Toch maar eens vragen waarom dat met elkaar in tegenspraak is! Mijn ervaring: hoe meer je oprecht luistert, des te meer de ander je zal willen vertellen. Want als er ‘iets’ is dat het spraakwater van de geïnterviewde indamt, dan is het wel de journalist die hem of haar in het gesprek wil overrulen. Dit wil overigens geheel niet zeggen dat ik de man of vrouw tegenover mij geen scherpe vragen stel.

‘Hoe oprechter je luistert, des te meer de ander je zal vertellen’

Opschrijven!

Na het interview begint natuurlijk het echte ambachtelijke werk. Het sleutelen, formuleren, alinea’s van passende tussenkoppen voorzien, structureren, quotes bedenken, zinnen schrappen of aanvullen. Een intensief creatief proces, waarbij ik standaard begin met het scherp neerzetten van de inleiding.

Als je dat zorgvuldig doet, weet je namelijk ook langs welke lijnen je de rest van je verhaal opbouwt. Ik vergelijk het daarom weleens met motorrijden: een motorrijder moet ook goed vooruitkijken hoe hij een bocht aansnijdt, anders vliegt hij eruit. Een interview is meestal binnen een dag wel af.

De onderwerpen waarover ik schrijf, liggen op dit moment vooral binnen het speelveld accountant ‒ ondernemer ‒ bankier ‒ softwareleverancier, maar andere speelvelden lonken ook. Ik zie het zo: de wereld is groot, de wereld is mooi!

Een recente reactie (van een geïnterviewde accountant): ‘Chapeau, je hebt de accenten exact goed gelegd. Een perfecte weergave van ons gesprek!’